Siirry mielessäsi hetkeksi pääsiäismuistoihisi: oletko koskaan yrittänyt viime tipassa kasvattaa rairuohoa koristeeksi juhlapöytään ja epätoivoisena kokeillut nopeuttaa koristeen kasvua elmukelmun avulla: siemenet multaan, vettä päälle ja kelmu ylle. Ja kun käyt sitten kurkkimassa kasvustoa, niin huomaat kelmun alla helmeileviä kosteuspisaroita. 

Ihosi ei ole rairuohon multaa, mutta täysin samaa ilmiötä hyödynnetään myös sen hoidossa.

Rairuohon tavoin ihosi tarvitsee kosteutta, erityisesti kun lämmitys tekee talven tullessa sisäilmasta todella kuivaa. Mutta pelkkä kosteus ei riitä pitämään ihoasi pehmeänä ja joustavana, vaan tarvitaan myös se rairuohon elmukelmu eli sellainen suoja ihon pinnalle, joka lukitsee kosteuttavat tuotteet ihoosi.

Normaali iho

Ihon rakenne, kun kaikki on ok

Kun ihon rakenne on kunnossa, iho pärjäilee omillaan melko mainiosti. Tiivis tiiliseinämäinen rakenne toimii kuten on tarkoitettu: kosteutta ei haihdu ulos ja ylimääräisiä asioita ei pääse sisään.

Jos ihosi pinta tuntuu ja näyttää aina pehmeälle, sitä ei kiristä koskaan tai se ei punoita ärtyneenä, niin onnittelut. Olet voittanut perimäarpajaisissa ja ihonhoitotuotteet ovat sinulle itsesi hemmottelua ja ihollesi ylimääräistä hyvää. 

Pintakuivan tai kuivan ihon hoito

Kuiva iho

Normaalin ihon omaavia onnekkaita on joukossamme melko vähän ja lähes kaikilla muilla iho näyttää yllä olevan kuvan kaltaiselle. Sen rakenne ei ole tiivis tiiliseinä, vaan laasti halkeilee ja kosteus karkaa rakoilevan pinnan kautta ulos. Iho ei tunnu pehmeälle, vaan se on hilseilevä, karhea, punoittava tai äärimmillään jopa ärtynyt. 

Kuvan kaltainen iho tarvitsee sekä kosteuttavia tuotteita että myös sitä tutuksi tullutta elmukelmua pintaansa. Parhaimpienkin tuotteiden sisältämä kosteus haihtuu nimittäin taivaan tuuliin, mikäli sitä ei lukita ihoon. Ilman lukkoa iho tuntuu melko nopeasti tuotteen levittämisen jälkeen yhtä kuivalle kuin aiemminkin.

Kosteuttaminen

Kosteutta iholle: hoitoneste ja seerumi

Olen hehkuttanut aiemminkin hiton hyvästä arkiversiotani korealaisesta kerrostamistekniikasta, jossa ensimmäisenä iholle taputellaan kosteuttavaaa kasvovettä tai hoitonestettä ja tämän jälkeen lisätään mahdollinen seerumi. 

Nämä kaksi tuotetta ovat se rairuohon vesi. 

Olen kasvovesikäännynnäinen ja jos minut tässä ja nyt pakotettaisiin valitsemaan joko seerumi tai kasvovesi, niin valitsisin jälkimmäisen. Hoitonestettä muistuttavat kasvovedet ovat omalle iholleni ihan tärkeimpiä tuotteita, kun tarkoituksena on lisätä kosteutta. Ja HuomHuomHuom: vielä 10 vuotta sitten en omassa päivittäisessä ihonhoidossani edes sisäistänyt kasvoveden käyttötarkoitusta!

Tottumukset ja ihonhoitotarpeet muuttuvat. 

Iho tarvitsee myös öljyjä

Kosteuden lukitseminen ihoon

Vesi ei siis yksin riitä, tarvitaan se elmukelmu. Eli suoja ihon pinnalle, joka estää veden haihtumisen.

Tällaisenä suojana toimii esimerkiksi hoitovoide, jossa on riittävästi öljyjä. Mikäli et ole paksujen voiteiden ystävä, voit lisätä kasvoveden (ja seerumin) päälle ensin ohuen hoitovoiteen ja tämän päälle vielä ihoöljyn. 

Iho tarvitsee öljyjä

Ihoöljyjä ja täyteläisiä hoitovoiteita kutsutaan okklusiiveiksi. Ne eivät siis itsessään ole kosteuttavia tuotteita: ne vain estävät kosteutta haihtumasta, ikään kuin lukitsevat alla olevat tuotteet ihoon.

Öljyllä tai täyteläisellä hoitovoiteella on tärkeä oma tehtävänsä, jota se toteuttaaa yhteistyössä vaikkapa hoitonesteen kanssa.

Minulle iho ja sen rakenne ovat inhohimoja. Nautin, kun mietin, millaisilla tuotteilla tai hoidoilla saisin tiiliseinän raot paikattua. Iloitsen, kun löydän tavan hoitaa ihoa siten, että se voisi toteuttaa sille tarkoitettuja tehtäviä.

Iho oli ammattini pitkään ja haluan jakaa oivalluksiani ja ajatuksiani. Toivon kaikkien ymmärtävän, että ihonhoidolla on oma tärkeä merkityksensä hyvinvoinnillemme: ehjä ja vahva iho on osa terveyttämme!