Kauneuden ja erinomaisuuden arvostamisen luonteenvahvuus

On elokuun alku, kun istun kirjoittamassa tätä. Sade ropisee ikkunaan, pysähdyn hetkeksi kuuntelemaan sen tasaista rytmiä – luonnon musiikkia. Annan huomioni levätä hetken tuossa leppeässä äänessä. Jossain kauempana mies naputtaa omaa konettaan. Erottaisin hänen näppäilynsä aivan missä tahansa: siinäkin on rytminsä. 

Ei yhtä tasainen kuin ikkunaa hakkaavan sateen. 

Hän lyö muutamia näppäimiä aina voimakkaammin: naps, naps, töks. Naputi, naputi, töks. Hänen erityinen näppäilytapansa ihastuttaa minua aivan yhtä paljon kuin sateen ropina. Keskittymällä noihin ääniin leviää rintaani lämmin tunne ja tunnen syvää onnea. 

Olen muuten löytänyt selityksen selityksen miehen hassulle nakutustavalle.

Sselitys ei liity tähän kirjoitukseen yhtään mitenkään, mutta se on mielestäni niin suloinen, että haluan sen jakaa. Uskon nimittäin, että hänellä on joskus nörttivuosinaan ollut käytössä kulunut näppäimistö, jonka enter ja muutama muu painike on vaatinut enemmän voimaa toimiakseen. 

Painallustapa on juurtunut muistijärjestelmään kymmensormijärjestelmän tavoin. Usein huomaan hymyileväni kuullessani tuon hassun rytmikkään naputtelun. Näen silmissäni mieheni nuorena poikana hakkaamassa konetta intensiivisesti ja uppoutuen. 

Ihailen hänen kykyään uppoutua tekemiseen.

Ihailen sitä, miten hän heittäytyy uuden tiedon pariin. Kuinka hänellä on jatkuva kiinnostus kehittää osaamistaan.  Hänen vahva visuaalinen näkemyksensä ilmenee mitä moninaisin tavoin: valokuvauksessa, pienien yksityiskohtien huomaamisessa. 

Koen iloa tarkkailemalla myös muiden kohtaamieni ihmisten lahjakkuuksia: ympärilläni on uskomattomia mestareita. Kauneutta vangitsevia valokuvaajia, mekaaniikkaa taianomaisesti hallitsevia taikureita, lahjakkaita leipureita, ihmissuhdemestareita, eläinkuiskaajia, matemaattisia ja kielellisiä neroja. 

On aina yhtä suuri ihme  päästä seuraamaan intohimoaan seuraavaa ihmistä työssään. Nähdä palo silmissä ja seurata työhön uppoutumista. Kun lähdin tutkimaan omaa ihastelun tunnettani, huomasin kytköksen luonteenvahvuuteen, jonka olin unohtanut.

Pieniä ja suuria ihmeitä

Tutustuessani luonteenvahvuuksiin kauneuden ja erinomaisuuden arvostamisen luonteenvahvuus  tuntui minusta vieraimmalle. En muista sen nousseen kärkitaistoon omien ydinvahvuuksieni joukossa. Vahvuuden nimikin tuntui oudolle, ja päästin vahvuudesta ikään kuin irti ja ajattelin, ettei se juurikaan kosketa minua. 

Paitsi että olin väärässä.

Olin antanut itseni lumoutua ydinvahvuuksistani – ilman, että olisin antanut tälle sijalla 12. keikkuneelle vahvuudelle mahdollisuutta puhua puolestaan. Ja vasta viimeisten kuukausien aikana olen antanut vahvuudelle uusia tsäänssejä sekä tutustunut uteliaan avoimesti siihen, miten vahvuus oikeastaan ilmenee.

Tutkimusmatkalla huomasin, kuinka juuri tämä vahvuus auttaa minua voimaan hyvin.

Mistä luonteenvahvuudessa on kyse?

Nimihirviön (henkilökohtainen mielipide – pyydän anteeksi tuomitsevaa sanavalintaa) kätkeytyy vahvuus, joka aukaisee meitä, suuntaa katsetta ulospäin. Vahvuus auttaa meitä tarkastelemaan, mitä löytyy ympäriltä. Huomaamaan, mitä on läsnä. Ei ole kyse vain ja ainoastaan taiteesta tai luonnon ihmeistä, ihmettelyn kohteena voi olla vaikkapa kanssaeläjien taitoja tai tekoja.

Ihmisiä, taidetta, luontoa tai tekoja – ihmeteltävää riittää.

Vahvuuden sisään kätkeytyy kolme eri osaa tai osatekijää:

1 Fyysinen kauneus

Ympärillä oleva konkreettinen kauneus: esimerkiksi luonto, taide eri muodoissaan, kukkien tuoksut tai vaikka kauniit käsityöt. Aistien kautta saamme kokemuksia, jotka saavat aikaan tunnetta kauneuteen pakahtumisesta ja haltioitumisesta.

Taiteesta olen huomannut kokevani voimakkaimpia tunteita livemusiikin ja videoteosten edessä. Minulle tuntoaisti on merkityksellinen: esimerkiksi sileäksi hiottu puuesineen pinta aiheuttaa minussa voimakkaan arvostuksen tunteen. 

2 Taito tai lahjakkuus

Ihailua toisen ihmisen taidoista tai lahjakkuudesta. Kyseessä voi olla vaikka täydellinen urheilusuoritus, soljuvan tekstin lukeminen tai taidokkaan puheen kuuntelu – hiottuja taitoja, joiden hallitseminen on vaatinut harjoittelua, toistoja ja sinnikkyyttä. 

Sain kerran seurata mahonkia käsittelevää mestaria: oli taianomaista seurata, miten jokainen puuta työstävä liike oli tarkoituksenmukainen ja toi esiin puusta esiin ihmeellistä kauneutta. 

3 Hyveeseen tai moraaliseen kauneuteen/hyvyyteen liittyvä arvostus. 

Itselleni viimeinen kohta oli haastavin ymmärtää. Hyve, moraalinen kauneus ja hyvyys kuulostavat jotenkin arjesta irralliselta. Aloin ymmärtää paremmin luettuani tämän.

Ajattelen tätä kolmen kohdan viimeistä arvostamisena, joka kohdistuu esimerkiksi toisen “oikeisiin” tai “reiluihin” tekoihin. Tekoihin joilla puolustetaan heitä, joilla ei ole luonnostaan kykyä puolustaa itseään. 

Ja kun sain kiinni ajatuksesta aloin tutkia, ketä ovat oman elämäni inspiroivat henkilöt. Heitä löytyi iso läjä – on yhteiskunnallisia arvojaan puolustavia poliittisia vaikuttajia ja taitavia esiintyjiä, joilla on vahva missio ajettavanaan. 

Vahvuuden hyödyntäminen

Kauneuden ja erinomaisuuden arvostamisen vahvuus antaa mahdollisuuden kokea elämyksiä ja ihmeitä siellä arkisessa elämässä. Vahvuudella on suomeksi ihan ikioma teemabiisikin: Ihme ja kumma kertoo tästä nimenomaisesta vahvuudesta. 

Ihmettely, kummastelu ja ihastelu antaa meille mahdollisuuden lisätä päiviimme positiivisia tunteita. Aivan kuten tätä kirjoittaessani pysähdyn säännöllisesti kuuntelemaan taustalla kuuluvaa luonnon omaa rytmistä äänitaidetta: koivun lehtien kahinaa, joka yhtyy sateeseen. 

Laitan silmät kiinni ja koen yhteyttä ympäröivään maailmaan. 

Vahvuudessa on vahva henkisyyden piirre. En puhu uskonnollisuudesta, vaan henkisyyden kokemuksesta. Vahva taide- tai luontokokemus voi aiheuttaa yhtäaikaista pienuuden ja yhteyden tunnetta. Kun katselen ääretöntä tähtitaivasta tai ihmetyksellä tarkastelen ikiaikaista mestariteosta, voin kokea yhteyttä sekä maailmankaikkeuteen että sukupolvien ketjuun. Se, että olen vain pieni hiukkanen maailmankaikkeudessa, voi samalla auttaa kokemaan tunnetta jatkuvuudesta. Minun jälkeeni tulee ihmisiä, aivan kuten ennen minua on ollut.

Ihastelu ja ihmettely tekevät meille hyvää.

Vahvuuteen liittyvä toisten arvostus ja yhteyden kokemus vapauttaa erillisyydestä – vilpitön ihailu ei tarkoita oman itsen alentamista tai huonouden kokemusta. Vahvuuden avulla voi olla läsnä toiselle. Huomata muissa hyvää ja antaa itselle mahdollisuus olla samalla oma itsensä. Muutamatta mitään, avoimena ja hyväksyvänä.

Edes hetken. 

Läsnäolo vahvistaa luonteenvahvuutta

Vahvuus auttaa meitä hidastamaan ja pysähtymään. Ei voi ihastella tai viipyillä, jos mieli samalla kiirehtii kohti jotain uudempaa, kauniimpaa tai ihmeellisempää. Kiire estää ihmettelyn. Vahvuuden käyttämisellä on selkeä yhteys tietoisen läsnäolon taitoon. 

Maailman monet ihmeet jäävät huomaamatta ilman tätä vahvuutta

Kauneuden, erinomaisuuden tai kokemuksellisuuden ääreen pysähtyminen laajentumisen tunteen – voimme ihmetellä, kummastella ilman että asioille tarvitsee tehdä mitään. Saamme keskittyä katsomaan. Viipyillä ja olla ilman aikomusta puuttua, muuttaa ja olla aktiivisia osallistujia. 

Rakastan muuten sanaa viipyillä. 

Kuvaa hyvin niin montaa hetkeä, joissa itse käytän juurikin kauneuden ja erinomaisuuden arvostamisen luonteenvahvuutta. Joskus se voi olla aamukahvin viimeinen, jo hieman viilentynyt kulaus. Jossa arvostan hyvän kahvin makua. Usein viipyilen myös luontokokemuksien äärellä.

Kaunis auringonlasku lempilammen rannallla on tärkeä läsnäolon ja kauneuden hetki.

Mitä nyt?

En usko vahvuuden koskaan nousevan omien ydinvahvuuksieni joukkoon – eikä niin tarvitse tapahtua sinullekaan. Oleellista on antaa mahdollisuus ja lisätä vahvuuden voimaa omassa elämässä. Sillä hitto: nyt jos koskaan tarvitaan niitä saakelin onnenpipanoita luomaan yhteyttä ihmisten välille. Hetkiä, joissa voi kokea sekä vaalia kauneutta ja positiivisia tunteita. 

Tarkoitusta ja merkitystä. 

Katsellaan läsnäolijoita ihmetyksellä, ihastuksella ja uteliaisuudella. Arvostetaan taitoja sekä osaamisia ja nautitaan armottoman harjoittelun aikaansaannoksista. 

Lukuvinkkejä:

  • Omasta blogista löytyy tämä kirjoitus luonteenvahvuuksista, jossa kerrotaan vahvuuksista yleisemmin.
  • Tähän Netta Lehtosen blogikirjoitukseen viittasinkin jo ylempänä. Jutussa on muuten hyviä vinkkejä siihen, miten kauneuden ja erinomaisuuden arvostuksen luonteenvahvuutta voi lisätä elämäänsä. Käy lukemassa!
  • Pakahdun, ja koen suurta ihastusta. Ihastuksen tunteesta ilmestyy nimittäin kirja, jonka julkaisupäivä on 10.112021. Se on nimeltään VAU! Ihastelun tiede. Kirjan takaa löytyy kaksi ruotsalaista kirjailijaa Katrin Sandberg sekä Sara Hammarkrantz. Kustantaja on Viisasta elämää.