Muistatko?

Muistatko, kun olit pieni ja uskalsit kertoa mummolle, ukille, naapurille ja tädille, kuinka loistavia piirrustuksesi ovat. Tai kenties halusit vain tanssia ja varma siitä, että sinua ja taitojasi ihaillaan varauksetta kaikkialla. Jalkasi eivät pysyneet paikoillaan.

Olit rohkea, luova ja innokas.

Minä rakastin laulamista. Ohjelmistooni kuului yksi ainut biisi: Heinillä härkien kaukalon. Mielestäni se sopi kaikkialle, sekä juhannusjuhlille että aattoillan lauluksi joulupukille. Olin aina valmiina hyppäämään lavalle. Useamman kuin kerran äiti ja isä joutuivat hieman hillitsemään innostustani, sillä olisin todennäköisesti häirinnyt omalla lurautuksellani käynnissä ollutta kuoroesitystä, juhlapuhetta tai kyläjuhlan näytelmää.

Mutta sitten kasvoin isoksi.

Jossain vaiheessa ymmärsin, että ei tämä julkinen laulaminen oikein sovi. Ja että Heinillä härkien kaukalon kuuluu vain jouluun. Minulle heräsi epäilys, etten ehkä olekaan ihan niin loistava kuin luulin ja enhän oikeastaan ole edes kovin erityinen. Paitsi että olen. Olen edelleen ainutlaatuinen yhdistelmä luonteenvahvuuksia, jotka ilmenevät minussa tavalla, jota ei löydy kenessäkään muussa.

Sinäkin olet aivan yhtä ainutlaatuinen.

Nyt neljävitosena olen aloittanut lapsuuden innostuksen, ilon ja luovuuden metsästyksen. Toiveenani on löytää työntekoon se samainen fiilis, jonka pienenä sain veisatessani lempilauluani. Laulamalla en aion itseäni toteuttaa, mutta tulevaisuudessa aion tehdä työtä siten, että saan käyttää päivittäin omia vahvuuksiani ja nauttia niiden tuotoksista. 

Vahvuudet ovat kova juttu. Myös aikuiselle. 

Luonteenvahvuudet 

Luonteenvahvuudet ovat yksi positiivisen psykologian osa-alueista. Luonteenvahvuuksia haluttiin käyttää hyvän ja vahvan luokitteleluun sekä mittaamiseen ihmisluonteesta. Me ihmiset olemme nimittäin luontaisesti huomattavasti taitavampia kertomaan asioita, joissa emme ole hyviä. 

Vahvuuksien luettelu on huomattavasti vaikeampaa. 

Christopher Peterson ja Martin Seligman tutkimusryhmineen loivat vahvuuksien mittaamista varten VIA-mittariston. Tuohon luokitteluun on valikoitunut 24 vahvuutta, joilla on yleismaailmallinen tausta ja joita arvostetaan kaikissa kulttuureissa. Muista kuitenkin, että nuo 24 VIA-vahvuutta ovat vain yksi kooste ihmisen hienoista ja arvokkaista piirteistä. 

Kattaus, josta uupuu paljon tärkeitä ja merkityksellisiä vahvuuksia.

Suosittelen tutustumaan myös Pauliina Avolan ja Viivi Pentikäisen laatimaan 100 vahvuutta listaan, jonka saat ladattua itsellesi. Tuossa listassa on laajempi sanasto, jota voit käyttää sanakirjana, kun kuvailet itseäsi, läheisiäsi tai työkavereita. 100 vahvuutta -lista löytyy myös Avolan ja Pentikäisen kirjasta Kukoistava kasvatus.

Vahvuuksien kautta nähtynä ihmiset näyttäytyvät täysin eri valossa.

Luonteenvahvuudet eivät ole lukittuja ominaisuuksia meissä, kuten vaikkapa siniset silmät tai pitkät sääret, vaan ne ovat kuin alati muokkautuvia ja kehittyviä toimintojen sekä taitojen yhdistelmiä. Vahvuudet ilmenevät ihmisen toiminnan lisäksi myös tunteissa ja ajatuksissa. 

Kauneinta vahvuuksissa on mielestäni se, että ne ovat jotain, jota emme ei voi kuluttaa loppuun itsestämme. Päinvastoin – vahvuus on kuin taito, jota voimme oppia lisää ja jonka ilmenemistä voimme vahvistaa. Vahvuus muistuttaa myös lihasta,  treenaamalla se kasvaa ja kehittyy. 

Ydinvahvuudet ja ne muut

Minua kiehtoo vahvuusajattelussa se, että meistä kaikista löytyy niin paljon hyvää. Testaa: tee VIA-vahvuustesti ja tutki tuloksiasi. Huomaat, että listaltasi löytyy 24 vahvuutta. Ei neljää tai viittätoista ominaisuutta, vaan sinussa on kaikki. 

Jokaisessa on kaikki se hyvä ja vahva, mitä tarvitsemme. 

Jokaisella meistä on siis sisällään potentiaali käyttää kaikkia 24 vahvuuttaan ja toteuttaa niitä omassa elämässään täysin yksilöllisellä tavalla. On silti joukko vahvuuksia, joiden kautta toimiminen tuottaa erityistä hyvää. Vahvuuksia, jotka ovat ominta itseämme. Et tarvitse niiden löytämiseen testejä tai ulkopuolista asiantuntijaa. 

Vain hieman itsetuntemusta ja -tutkistelua. 

Tunnistat nämä vahvuudet siitä, että niiden kautta toimiminen herättää yleensä syvää iloa ja merkityksellisyyden tunnetta. Kun toimit tämän vahvuuden alueella tai sen avulla, huomaat usein, että virkistyt enemmän kuin väsyt.

Näitä vahvuuksia kutsutaan ydinvahvuuksiksi. Niitä löytyy meistä ihmisistä keskimäärin 3 – 7. Näiden vahvuuksien hyödyntäminen tuottaa meille eniten mielihyvää, kukoistusta sekä innostusta.

Yksi omista ydinvahvuuksistani on oppimisen ilo.

Saatan uppoutua tuntikausiksi tutkimaan, lukemaan ja vertailemaan tietoa. Yhtä blogikirjoitusta varten luen yleensä kymmeniä sivuja kirjoja sekä lukemattomia nettiartikkeleita. Bongaan aina vaan uusia juttuja ja näkökulmia; samalla ruokin innostusta ja uteliaisuutta, jotka nekin kuuluvat ydinvahvuuksiini.

Tutkiessani en tunne juurikaan väsymystä. Onneksi on kuitenkin lauma, joka estää minua uppoutumaan liian pitkiksi ajoiksi oppimisen ilon ja uteliaisuuden vahvuuksien kautta toimimiseen. Mies tulee ja tökkää kylkeen, pyytää ulos tai syömään. Huomauttaa samalla lempeästi, että jokohan riittäisi.  

Hän pakottaa pysähtymään, itse en sitä muistaisi.

Vahvuudet hyvän elämän polttoaineena

“Pelkkä pahoinvoinnin poistaminen ei tuo tilalle hyvinvointia”. Martin Seligman

Minulla on käytössä monta työkalua hyvinvointini ylläpitämiseen: hyvä parisuhde ja laumaelämä, rikas sosiaalinen verkosto, mindfulness, tunnetaidot. Yhtä työkalua olen kuitenkin tiedostamatta tylsistyttänyt pitkään. 

En täysin elä vahvuuksiani hyödyntäen.

Heräsin ajatukseen reilu kuukausi sitten, kun olin mukana positiivisen pedagogiikan ja hyvinvointitaitojen -koulutuksessa. Siinä samaisessa koulutuksessa, josta valmistuin elokuussa. Vahvuustaidot ovat yksi lemppariaiheistani ja kysyin kertausmahdollisuutta. 

Sain luvan jäädä tältä osin luokalleni. 

Onneksi näin, sillä opin jotain aivan äärimmäisen merkityksellistä. Sellaista joka miltei räjäytti tajuntani. Kouluttaja Päivi Kärki nosti esiin näkökulman, joka toi vahvuustaitoymmärrykseeni ihan uuden ulottuvuuden.

“Vahvuudet toimivat ihmisille myös hyvinvoinnin mittarina. Jos ajaudut tilanteeseen, jossa ydinvahvuuksilla ei ole tilaa, pohdi ja pysähdy. Mitä voisit muuttaa?”

Hyvinvoiva ihminen tiedostaa yleensä omat ydinvahvuutensa, joskus jopa luontaisesti, ja elää elämäänsä niitä hyödyntäen. Hän tunnistaa, mitkä teot tuovat hänelle iloa ja mitä tekemällä virkistyy. Vahvuudet ja niiden käyttäminen vahvistavaa myös minäpystyvyyttä: vahvuuksien kautta toimiminen antaa uskoa tulevaan. Ydinvahvuuksia hyödyntämällä  koetaan paljon onnistumisen tunteita, jotka puolestaan vahvistavat uskoa yksilön omasta osaamisesta ja selviytymisestä. 

Myös vaikeuksien edessä. 

On siis tärkeää tunnistaa omat ydinvahvuudet ja tarkkailla niiden osuutta elämässä. Vahvuuden katoaminen tai vähentyminen ei tarkoita kuitenkaan sitä, että on edessä suuri muutos ja koko elämä tulisi laittaa uusiksi. Se voi kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoittaa vaikkapa, että on tullut paahdettua liikaa töitä. Että sekä mieli että keho kaipaavat lepoa. 

Vahvuuksien häviäminen elämästä on hälytyssignaali: joku on pielessä!

Vahvuusteema

Vahvuudet ovat minun juttuni. Ne avasivat silmäni ihan uuteen maailmaan – oikeammin tapaan tarkastella maailmaa. 

Tätä kirjoittaessa tuntuu, että voisin jatkaa äärettömiin ja takaisin. Haluaisin jakaa teille kaiken sen, mitä itse olen pohtinut ja mistä olen inspiraatiota saanut. Vielä jäi niin paljon sanomatta. Käsittelemättä ovat esimerkiksi täysin vielä termit kasvu- ja voimavahvuudet.

Mutta mammuttikirjoituksella on mittansa. On aika lopettaa ja pistää piste.

Toivottavasti viihdyit kanssani vahvuuksien kiehtovassa maailmassa. Alla linkkivinkkejä ja lukusuosituksia, joista toivon sinun hyötyvän.

Luku- ja linkkivinkit

Onko kirjoitusta, jossa en suosittelisi Kukoistavaa kasvatusta? Todennäköisesti ei ole ja ei kenties tulekaan. Kukoistava kasvatus on oma henkilökohtainen suosikkini: se kattaa laajasti koko positiivisen pedagogiikan osa-alueet ja tarjoaa aina uutta. Lue tai kuuntele! Ja kyllä – kirja on myös kuunneltavissa.
Pauliina Avola ja Viivi Pentikäinen: Kukoistava kasvatus. Positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen käsikirja.

Satu Uusiautin Tunnista vahvuutesi ja menesty -kirjaa olen tainnut suositella aikaisemminkin. Ei haittaa – hyvää jaksaa kehua. Selkeä teos omien vahvuuksien tunnistamisesta ja niiden hyödyntämisestä. Menestystä mitataan mielekkäällä elämällä!

Luin kirjoja ja tutkin nettiä tätä juttua varten. Verkossa törmäsin tähän artikkelisarjaan, joka olikin todellinen löytö. Artikkelien loistavuuden innoittamana tilasin jo yhden kirjankin. Sanna Wenström ja Mari Granholm ovat kirjoittaneet todella syväluotaavasti ja asiantuntevasti  luonteenvahvuuksien hyödyntämisestä työelämässä. Jos et ole vielä tutustunut, niin nyt on aika!

Artikkelisarjan innoittamana tilasin itselleni Sanna Wenströmin kirjan Positiivinen johtaminen. Odotan kovasti lukukokemusta, toivottavasti pääsen pian kirjan pariin.

Sata vahvuutta – vahvuussanaston voit ladata itsellesi täältä, samasta osoitteesta löydät myös ladattavan VIA-luonteenvahvuuksien listauksen.